Wednesday, March 22, 2006

O papričkách pálivých

Napřed mi dovolte se omluvit za dlouhou dobu neaktualizace, příliš mnoho práce, nemoc a v neposlední řadě závislost na hraní online pařby způsobily že jsme se nebyl schopen dokopat k jakékoliv činnosti. A nyní již k zmiňovaným paprikám: To že některé papriky pálí jistě není potřeba představovat, některé však pálí opravdu hodně, jako například oblíbené chili papričky, některé mexické odrůdy a například malé papričky které používají Thajci do jídel. Tato pálivost je jev způsobený přítomností toxinu jménem kapsaicin. (též jsem potkal psaný jako capsaicin či kapsicin) Ten je sice toxický až v ohromných dávkách, ale zato pálí již v množství minimálním, dalo by se říct, že přesvědčí buňky se kterými se dostane do kontaktu o faktu, že se nalézají přímo v ohni, a ty tak reagují vysíláním impulzů stejných jako by byly přitisknuté k rudě rozpálenému železu. Do nedávna se soudilo, že pojídání těchto pálivých paprik je vlastně nezdravé (tak proč se mexičan pojídající výhradně chili a fazole dožije víc jak sta let?) protože vlastně jen dráždí zažívací trakt, ale nyní tým vědců z Los angeles zjistil, že kapsaicin je vlastně mužům velmi užitečný, protože pomáhá proti nádorům prostaty. Tělo totiž má mechanismus jež likviduje nenormální buňky, ale rakovina ho blokuje. A právě kapsaicin zvládá v prostatě (a kdo ví kde ještě jinde) těmto buňkám připomenout jak se mají samy zlikvidovat.
Pánové, ode dneška chili pastu ke každému jídlu jako prevenci.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?


Blog Directory