Wednesday, March 22, 2006
O papričkách pálivých
Napřed mi dovolte se omluvit za dlouhou dobu neaktualizace, příliš mnoho práce, nemoc a v neposlední řadě závislost na hraní online pařby způsobily že jsme se nebyl schopen dokopat k jakékoliv činnosti. A nyní již k zmiňovaným paprikám: To že některé papriky pálí jistě není potřeba představovat, některé však pálí opravdu hodně, jako například oblíbené chili papričky, některé mexické odrůdy a například malé papričky které používají Thajci do jídel. Tato pálivost je jev způsobený přítomností toxinu jménem kapsaicin. (též jsem potkal psaný jako capsaicin či kapsicin) Ten je sice toxický až v ohromných dávkách, ale zato pálí již v množství minimálním, dalo by se říct, že přesvědčí buňky se kterými se dostane do kontaktu o faktu, že se nalézají přímo v ohni, a ty tak reagují vysíláním impulzů stejných jako by byly přitisknuté k rudě rozpálenému železu. Do nedávna se soudilo, že pojídání těchto pálivých paprik je vlastně nezdravé (tak proč se mexičan pojídající výhradně chili a fazole dožije víc jak sta let?) protože vlastně jen dráždí zažívací trakt, ale nyní tým vědců z Los angeles zjistil, že kapsaicin je vlastně mužům velmi užitečný, protože pomáhá proti nádorům prostaty. Tělo totiž má mechanismus jež likviduje nenormální buňky, ale rakovina ho blokuje. A právě kapsaicin zvládá v prostatě (a kdo ví kde ještě jinde) těmto buňkám připomenout jak se mají samy zlikvidovat.
Pánové, ode dneška chili pastu ke každému jídlu jako prevenci.
Pánové, ode dneška chili pastu ke každému jídlu jako prevenci.